ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA I BUNJEVAČKE STRANKE SRBIJE, U VEZI ODLUKE NACIONALNOG SAVETA O
ISKLJUČENJU IZ REGISTRA BUNJEVAČKI UDRUŽENJA”.

i odgovora Suzane Kujundžić Ostojić (Magločistač), a ne Nacionalnog saveta, jer Nacionalni savet nije zasedao da bi se ogradio i dao svoj odgovor, gde navodi „da je 10.05.2023. godine njih 9 dalo saopštenje da izlazi iz registra”.

SBB logoLaži Suzane Kujundžić Ostojić – nekad stipendiste hrvatskih fondacija, kako tvrdi Tpmislav Žigmanov, u nameri da sebe prikaže naj zaslužnijom za bunjevačku zajednicu. Moguće da ima „velike zasluge” jer je istovremeno Predsednik i zastupnik Nacionalnog saveta, Upravitelj i zastupnik ustanove „Centra za kulturu Bunjevaca” čiji je osnivač upravo Nacionalni savet, Predsednik je i zastupnik svog udruženjaBEIC” koje u kulturi sarađuje i sa Savetom i sa Centrom, a koliko znamo i sa “Maticom srpskom, te sa Mizejom vojvodine čiji je član Upravnog odbora, a takođe je član „Nacionalnog Saveta za kulturu” Skupštine Republike Srbije, te od nedavno „Sudski veštak za bunjevački jezik”, te ko zna šta još… Ima se može se!

 

Naime…
Nikad ni jedno udruženje nije tražilo da napusti ni jedan Registar. U „Otvorenom pismu“ naveli su da ne žele da sarađuju sa Suzanom Kujundžić Ostojić i to zato što ih je potpuno isključila iz finansiranja po projektima koje realiztuju godinama – neka više od 22 godine neprekidno, a ne da blo šta napuštaju ili da više nisu „bunjevačka“. Činjenica je da od nje i „njenog saveta“ nije odobren NI JEDAN DINAR ni za jedno od tih 9 udruženja u 2023-ćoj godini, a ogromna sredstva namenila je svom „BEIC“-u i „Centru za kulturu“ i to preko 7 (sedam) MILIONA DINARA, kojima bukvalno sama raspolaže, jer je Zastupnik i „CENTRA ZA KULTURU“ i „BEICA“, a opravdana sumnja je, kad je „BEIC“ u pitanju, da su to možda u
nekim slučajevima namešteni i fiktivni projekti samo radi pravdanja para. 

O kupovini „Bunjevačke kuće“ i ulozi Suzane Kujundžić Ostojić u tome, biće dato posebno saopštenje nakon kompletiranja dokumentacije, s obzirom da je to od izuzetnog značaja za
bunjevačku zajednicu, a da je po dosad poznatim činjenicama, umesto objekta za potrebe Bunjevačkog Nacionalnog Saveta, kupljen novcem Pokrajine i uknjižen „Stambeno poslovni objekat – Pivnica“ u vlasništvo Centra za kulturu Bunjevaca, u kojem je jedino Suzana Kujundžić ostojić, kao upravitelj.

 

Subotica, 16. 10. 2023.
Mirko Bajić, predsednik SBB,
Andrija Dinić, predsednik BSS