U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra iz Novog Sada, osmi put po redu su u sridu, 16. avgusta, u prostorijama Kulturnog centra u Novom Sadu održani Dani bunjevačke kulture.

DBK NS 002

Program ove godine obuhvatio je izložbu pod nazivom „Kruv od novog žita“ i kulturno-umitnički program koji je obuhvatio izložbu slika, kruna od slame i malu izložbu kruva – somuna.

DBK NS 010

Na početku svečanog otvaranja prisutnima se obratio Mirko Bajić, pridsidnik „BKC Novi Sad” koji je istako značaj održavanja ove manifestacije u Novom Sadu, koja se ove godine održava po osmi put a ujedno je spominio i deset godina rada BKC u Novom Sadu, koji već radi tradicionalne manifestacije.

DBK NS 012

Projekat ove manifestacije je podržao Grad Novi Sad a med prisutnim zvanicama je bio Dragan Aleksić zaminik načelnika gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

O samoj izložbi je štogod više pročitala je Stela Bukvić na temu vezanu za kruv od novog žita a potom je poznati lemeški slamar Stipan Budimčević pridstavio svoju novu sliku od slame pod nazivom „Vršidba“.

DBK NS 017

Ovu manifestaciju krasili su bandaš i bandašica i pratioci u bunjevački narodnim nošnjama Alen Palfi, Sanja Petrekanović, Jovana Kaurin, Petra Gabrić i Jovana Francišković.

U kulturnom dilu programa nastupila je vokalna solistkinja Tamara Babić sa programom bunjevački pisama.

Završni dio programa je bio kačenje vinca od novog žita na spomen ploču vezanu za 25. novembar 1918. godine, misto di je održana Velika narodna Skupština u Novom Sadu.

 

 

FOTOGRAFIJE