U okviru manifestacije „Čuvari tradicije 23“ održana je jedanaesta po redu Panel konferencija „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“ u organizaciji KUD–a „Bunjevka“ u utorak, 25. jula u Vestibilu Varoške kuće u Subatici.

Panel016

Program ovogodišnje Panel konferencije „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“ obuhvatio je pridstavljanje tri elementa nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca.

Prvi elemenat koji je prezentovan su „Pisme u bunjevačkim kolima“ di je pridavač bila Tamara Babić, dugogodišnji vokalni izvođač bunjevački pisama. Nakon prezentovanog elementa uživo su izvedene tri pisme iz bunjevački kola u izvedbi Tamare Babić i Stele Bukvić.

Panel015

Drugi elemenat koji je pridastavljen je „Slamarstvo ko nacionalno obilužje bački Bunjevaca“ o kom je divanila Kata Kuntić a prezenteri slamarske vištine bili su: Stipan Budimčević, Slavica Zvenakov, Olga Kiš i Bosiljka Bekić.

Treći po redu je bio elemenat NKN Bunjevaca koji je pridstavljen je „Bunjevački bili šlig“ o kom je divanila Kata Kuntić a di je prezenter bila Ljubica Mandić za izradu bilog šliga a za vištinu trukovanja je prezenter bila Marija Bošnjak.

Panel001

U okviru ove manifestacije otvorene su dvi izložba pod nazivom „Bunjevački bili šlig“ i „Slamarstvo bački Bunjevaca“ i štampana su dva kataloga koja su propratila sadržaj ovi izložbi. Uz svako izlaganje bile su pripravljene video prezentacije za svaki od ovi elemenata ko i uživo prezentovanje svakog od elemenata NKN Bunjevaca koji se još uvik niguju i prinose na nove generacije.

Panel012

Med prisutnim zvanicama bili su isprid Varoši Subatice Milanka Kostić, članica varoškog vića zadužena za kulturu i obrazovanje, Aleksandar Toković, direktor Art bioskopa Aleksandar Lifka, pridstavnici bunjevački ustanova i udruženja. Sufinasijeri ovog projekta su Varoš Subatica i Ministarstvo kulture Republike Srbije a realizaciju ovog programa su pomogli UK „Etno kuća Kuntić“, UG „Bunjevačka kasina“, BKC „Lemeški Bunjevci“ Lemeš, Konjički klub „Bačka“, Opštinska organizacija invalida rada Varoši Subatice i Bunjevački media centar.

 

VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE