U petak, 27. decembra, u Udruženju građana „Bunjevačka matica“ u Subotici radno je privedena kraju 2019. godina.

IMG 9724

Prvo je održana Skupština Bunjevačke matice, a bila je to prilika da Veljko Vojnić, pridsidnik Matice, iznese izvištaj o radu u proteklom periodu, te da se najave prioriteti za narednu, 2020. godinu.


U organizaciji Bunjevačkog omladinskog centra održana je u nedilju, 22. decembra, radionica za dicu pod nazivom „Božićna čarolija“ u prostorijama „Studia M” Gaudeamusa u Subotici.

IMG 0693

Tema održavanja ove dičije radionice je bila vezana za božićne praznike, di su dica imala prilike da vide kako su se kadgod čestitale „Oce“ i sa čim se darivalo.


U prostorijama privatne škule „Gaudeamus“ članovi redakcije Lista za mlade na bunjevačkom jeziku „Bocko“ okupili su se u ponediljak, 16. decembra, po poslidnji put u 2019. godini. Naravno, završno okupljanje ne znači da je novinarski raspust već počo, jel triba pripravit još jedan broj „Bocka“ do kraja tekuće godine.

IMG 0321


Kako je to već i običaj, vridna čeljad iz Kulturno-umitničkog društva „Bratstvo“, pripavila su godišnji koncert.

IMG 9302

Svi koji su se u subotu, 14. decembra, okupili u holu OŠ „Majšanski put“ mogli su uživat u čak 19 koreografija, što je samo dio repertoara kojeg izvode tri ansambla. Med njima su bile i četri premijerno izvedene koreografije.


U Bunjevačkoj matici je u petak, 13. decembra, pridstavljeno 27. izdanje „Bunjevačkog kalendara“, za pridstojeću, pristupnu 2020. godinu.

IMG 8967

Rič je o zajedničkom izdanju Bunjevačkog kulturnog centra iz Subotice i Bunjevačke matice, a po tradiciji, sastoji se od kalendarskog dila, priloga koji divane o aktivnostima bunjevački udruženja, te zanimljivi i korisni sadržaja iz svi oblasti.


Bunjevački media centar uz Subotice je u četvrtak, 12. decembra, promoviso knjigu „Staza“ Marije Bošnjak u prostorijama UK „Art bioskop Aleksandar Lifka“ u Subotici. Knjigom „Staza“ je Marija Bošnjak zaokružila svoj 25 godina rada vezano za kulturna dešavanja u Subotici i šire.

IMG 8931

Na promociji knjige divanili su dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS, Mirko Bajić, podpridsidnik BNS, Tamara Babić, urednik knjige ko i sama autorka.


U sridu, 11. decembra, svečano je otvorena sedamnajsta „Božićna izložba” u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok”.

IMG 8693

Kako je istako Marko Beretić, pridsidnik BKC „Bajmok”, vridna čeljad iz Bajmoka, al i okolni mista, pripravila su prigodne eksponate, ukrase, bukete, adventske vince, dekoracije, božićnjake, a nije izosto ni tradicionalni prikaz trpeze za Badnje veče.


U Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, u četvrtak, 5. decembra, održan je sedmi koncert „Duhom ljubavi“.

IMG 7903

Kao i obično, koncert je održan u susret božićno-novogodišnjim praznicima, a održan je i u okviru obeležavanja Međunarodnog dana invalida. Takođe, protekao je u znaku jubileja – 90 godina od rođenja Antuša Gabrića, jednog od najpoznatijih subotičkih harmonikaša.