U Velikoj vićnici Gradske kuće u Subotici u sridu, 23. oktobra, održana je promocija nove knjige poezije i proze „Duša pamti” poznate bunjevačke pisnikinje Gabrijele Diklić koju je izdala Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”.

IMG 1378 

Gabrijeli Diklić je ovo treća knjiga po redu sa kojom je ona zaokružila dvadeset godina rada kroz svoje poetsko izražavanja.

Na početku samog programa ove svečane promocije prisutnima se obratila pridsidnica BNS, dr Suzana Kujundžić Ostojić koja je ujedno i urednica ove knjige i koja je iznela svoj utisak šta ova knjiga znači za bunjevačku nacionalnu zajednicu i šta je sve Garijela za svoji dvadeset godina rada ostavila kroz svoju prozu i poeziju.

IMG 1356 

Pored ove knjige do sad je izdala knjigu poezije „Meni salaš bili fali” (2005) i knjigu proze „Snaš Kata na mrginju” (2009).

U kulturno-umitničkom dilu programa prisutni su mogli vidit putem video proekcije i njene nastupe tokom dugog niza godina na raznim manifestacijama, ko i kompozicije koje su nastale sa ričima njeni pisama ko što su : „Sanjala sama salaš bili”, „Zaspala je bunjevačka vila” i „Plakala je violina”.

Dio njene poezije recitovo je i dramski umitnik Boško Boškov. Gabrijela Diklić se sigurno mož smatrat jednom od najplodonosniji bunjevački pisnika današnjice što je i pokazala ovom promocijom svoje nove knjige.


 

VIDEO PRILOZI: BMC