IMG 4632

U vrime darivanja u kancelariju Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine stigle su brojne čestitke, a centralno misto zauzeće svakako ona koju potpisiva Aleksandar Vučić, pridsidnik Republike Srbije.

IMG 4634

IMG 4635

Nuz čestitku i poklon, puno je i srce nuz saznanje kako Bunjevci nisu zaboravljeni od strane države koju oduvik smatraje ko matičnu, a u čijem su stvaranju i učestvovali.


VIDEO PRILOG


 


IMG 3886

Kako je to već i običaj, vridna i dobra dica u ovo doba godina često dobijaju poklone i paketiće. Med onima koji vode računa o dici su i čeljad iz Fondacije „Mijo Mandić” i Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 3893

Ni to što je „korona” godina nije prominilo tradiciju, a da su paketići uvik dobar razlog za radost potvrđuju i fotografije koje stižu iz škula u kojima se uči bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture.

IMG 3883

E, sad, maskice su moždar malo sakrile usta, al se emocije vide i priko nji, što potvrđivaje i fotografije iz OŠ „Ivan Milutinović”, OŠ „Bosa Milićević”, OŠ „Matija Gubec”, OŠ „Sečenji Ištvan”, OŠ „Vuk Karadžić”...

 


 


IMG 3824

Tradicionalna „Izložba božićnjaka” u Maloj Bosni je održana po sedamnajsti put. Nigovanje tradicije pokrenila je Marija Bošnjak, a već godinama unazad iza organizacije stoji Udruženje građana „Bunjevačka vila”.

IMG 3887

Kako kažu organizatori, ovogodišnja izložba je bila skromnija, zbog epidemiološke situacije, al je bilo važnu očuvat tradiciju.

– Pomogli su nam iz UK „Centar za kulturu Bunjevaca”, a imali smo podršku i lokalne samouprave. Izložba je bila manjeg obima, na žalost, nije bilo ni čeljadi koja obično izlažu i razne druge rukotvorine koje iđu nuz pridstojeće svece, al se nadamo kako će već naredne godine sve bit nastavljeno kako smo i navikli – divani Nela Ilić, pridsidnica UG „Bunjevačka vila”.

IMG 3884

Božićnjake nastale spretnim i maštovitom radom UG „Bunjevačka vila” pogledo je i pofalio i vlč. Dragan Muharem. U svojoj poruki je naglasio kako je ovo prilika kako bi bili bliži jedni drugima, makar ne fizički. Nek puštimo Boga nek nas dotakne, i ako se povlačimo jedni od drugi, nek se ne povlačimo od Boga.